Piccola italia.hu
0
Panettone / Pandoro
2020.
okt. 31.

Panettone / Pandoro

A panettone szakácssapka-formájú, hagyományos milánói kalácsféle, eredetileg Milánó egyik szimbóluma, ami ma már egész Itáliában, továbbá Franciaország délkeleti részén és Svájcban is igen népszerű. Milánóban a karácsony panettone nélkül el sem képzelhető. Története a római korig nyúlik vissza, készítése az igazán tradicionális konyhákon több napig tartott, így érthető, hogy az olasz háziasszonyok tekintélyes hányada a karácsonyi panettonét a boltban vásárolja meg. Eredendően tartós készítmény, régen szokás volt a karácsonyra otthon sütött panettonéből egy darabot február harmadikára, San Biagio (Szent Balázs) napjára eltenni, a panettone pedig ennyi idő elteltével is ehető maradt.

 

A pandoro ami szó szerint 'aranykenyer'et jelent (pane- kenyér, oro-arany). Én ezt szeretem jobban: ez a magasabb, keskenyebb, bordás változat amit ha vizszintesen vágunk el 8 jegyű csillag alakú szeleteket kapunk. A pandoro Veronából származik és az 1800as években bukkant fel bár álítólag az osztrák bécsi kenyér és a francia brioche sőt mások szerint a gazdag venéziaiak édeskenyere volt az alapja amit áttolgoztak a helyi cukrászok.

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás